Sprawozdanie z kursu ekiperów

W dniach 24 – 26 kwietnia 2009 r. w Łutowcu (Wyżyna Krakowsko – Wieluńska) odbyła się pierwsza część kursu ekiperskiego, adresowanego do środowiska jaskiniowego. Jego organizatorem była Komisja Taternictwa Jaskiniowego Polskiego Związku Alpinizmu. Szkolenie było realizowane w trzech ściśle ze sobą powiązanych blokach:
– wykłady
– testy wytrzymałościowe różnych punktów asekuracyjnych
– montaż stałych punktów asekuracyjnych

Poza zdobytą przez uczestników kursu wiedzą i umiejętnościami, jego rezultatem jest wyposażenie w stałe punkty asekuracyjne kilkunastu dróg wspinaczkowych w rejonie Łutowca i Ryczowa.
W szkoleniu wzięło udział 26 osób reprezentujących lwią część klubów jaskiniowych z naszego kraju. Speleoklub Dąbrowa Górnicza reprezentowali Emanuel Soja i Jakub Wiśniewski oraz Włodzimierz Porębski stanowiący wraz z Andrzejem Ciszewskim kadrę szkoleniową.

{phocagallery view=category|categoryid=43|imageid=464|float=right}

Spotkanie to przebiegało w miłej i sympatycznej atmosferze, co sprzyjało integracji i rozwojowi na szczeblu towarzyskim. Za co wszystkim uczestnikom i kadrze: Wielkie Dzięki!

Emek Soja